Støtte de fra Balkan i Norge

Mye misjonsarbeid handler om å støtte mennesker i fattige land, eller i land rammet av krig eller andre indre konflikter. Sylvi Listhaug kaller dette for “å hjelpe i nærområdene”, men man bør ikke glemme at det også har kommet mange til Norge som trenger hjelp her.

Å være på flukt er litt det samme som å gamble. Hvis du har lyst til å gamble selv, kan du Klikk her. Men selv om normal gambling kan være morsomt tidsfordriv, er gambling med liv ikke like morsomt. Dette har flyktninger fått føle på kroppen. Har du noen ganger snakket med en flyktning om hvordan dette egentlig føles?war_in_the_balkans_kosovo_1999

På 1980-tallet, samt tidlig 90-tall, kom det mange fra Balkan til Norge. De fleste av disse menneskene var på flukt, og søkte et trygt sted å bo. De ønsket rett og slett et bedre liv, men aller mest handlet det om trygghet. Disse ble tatt godt i mot, både av misjonsorganisasjoner og folk flest. Men likevel er det få som vet hva disse menneskene egentlig gikk igjennom. For å forstå hvordan flyktninger i Norge egentlig har det, er det kanskje på tide å snakke med de fra Balkan om nettopp dette. Spesielt siden de har vært en suksesshistorie. De fleste er godt integrert, og i fast jobb. Ja, de er faktisk så godt integrert, at nordmenn ofte glemmer at de er flyktninger.

Heldigvis finnes det mange organisasjoner som hjelper flyktninger også i Norge, og ikke bare driver misjon i de såkalte nærområdene. Det gjelder å finne en god balanse, og bildet trenger absolutt ikke å være svart-hvitt. Men man skal ikke glemme at man også kommer langt ved å snakke med tidligere flyktninger, da det kun er gjennom dialog at man virkelig forstår hverandre. Og det er kun gjennom forståelse at man kan skape langsiktig endring.