Vi bygger en bro

Kan kristendom og islam leve sammen i god tro? Dette er et spørsmål de alle fleste har lyst til å svare ja på, men som historien har vist at ikke stemmer. Balkan-krigen er bare ett av mange eksempler på dette, Midtøsten-konflikten er en annen. Men, og det er et stort men, det at det ikke har fungert i tidligere tider, betyr ikke at det ikke kan skje i fremtiden.

Av nettopp denne grunn, har kristelige misjonsorganisasjoner et særskilt ansvar med å bygge broer mellom forskjellige religioner der de arbeider. Dette er spesielt viktig hvis de jobber i et område som har vært rammet av konflikter med religiøse elementer, som for eksempel på Balkan. Hvis misjonsorganisasjoner ikke jobber med å bygge broer med de forskjellige religionene, kan de selv ende opp med å være en brikke i en eventuell fremtidig konflikt. Og hvem vil vel være det?montenegro-1036770_960_720

Det er vanskelig å forstå hvorfor kristendom og islam står så sterkt mot hverandre i store deler av verden. Det er jo tross alt slik at begge religioner tror på mye av det samme, og bygger på flere felles verdier. Dessverre er det slik at mange verdensledere har misbrukt religion for politiske formål, og det er dette som har skapt konflikter – og ikke religion i seg selv.

Det er ingen tvil om at de forskjellige religionene har det i seg å leve sammen i fred. Spørsmålet blir om mennesker har det i seg? For det er mennesker som tar disse valgene, og det er mennesker som gjør de samme gamle feilene – igjen og igjen. Da er det i alle fall på tide at misjonærer ser sin besøkelsestid, og bygger bro mellom kristendom og islam i de områdene de praktiserer. Heldigvis ser det ut som de har blitt mye flinkere på dette de siste årene, og mange samler inn penger til arbeidet gjennom Instacasino eller andre lignende sider.